Onze adviezen

Bij goed gebruik is een saunabeurt ontspannend en gezond. Maar dan moeten er wel een aantal spelregels in acht genomen worden. Een saunabeurt is namelijk niet alleen een kwestie van gaan liggen en zweten. Het is een ritueel van opwarmen, afkoelen en rusten. Pas dan worden de effecten van een saunabeurt goed ervaren.

Voorbereiding: schoon en voorverwarmd
Voordat u in aan de saunabeurt begint, is een goede voorbereiding gewenst. Zorg dat u ontspannen en zonder onderbreking van uw saunabeurt kunt genieten. Neem een warme douche, zodat u helemaal schoon aan uw saunabeurt kunt beginnen en alvast wat opwarmt. Droog u na de douche helemaal af. Een droge huid gaat in de saunacabine namelijk sneller transpireren. Het nat maken van de haren voorkomt dat uw haar tijdens de saunabeurt teveel uitdroogt. Het nemen van een warm voetenbad hoort ook bij een goede voorbereiding. Door het voetenbad wordt uw lichaam verwarmd. Bovendien werkt een voetenbad heerlijk ontspannend, zodat u relaxed aan uw saunaritueel kunt beginnen.

Schoon aan de haak
Zorg er tenslotte voor dat u al uw sierraden afdoet en dat warme, propere badlakens en badjassen binnen handbereik liggen. Vanzelfsprekend stapt u naakt in de sauna. Wanneer u (bad)kleding draagt kan de huid niet optimaal verwarmen, wordt zweet opgenomen door de stof van de kleding en kan de huid niet goed afkoelen.
Schoon, droog, voorverwarmd en ontspannen stapt u uw thuissauna in. De temperatuur in de sauna ligt tussen de 50 en 100 graden Celsius. Dat klinkt wellicht onaangenaam heet. Maar omdat vochtdeeltjes in de lucht verdampen, voelt deze temperatuur weldadig warm aan. Probeer als het even kan te gaan liggen, zodat uw lichaam gelijkmatig verwarmt. Een schone handdoek om op te zitten of te liggen is geen overbodige luxe. Deze voorkomt dat zweet in de banken trekt. Bovendien draagt de handdoek bij aan zit- en ligcomfort, want de banken kunnen behoorlijk warm worden. De saunagang duurt acht tot vijftien minuten. De laatste twee minuten gaat u rechtop zitten, om het lichaam alvast wat af te koelen.

Geleidelijk afkoelen
Tijdens de saunabeurt heeft uw lichaam behoorlijk wat warmte opgeslagen. Die warmte moet uw lichaam geleidelijk weer kwijt. Doe dat niet gehaast, maar neem er de tijd voor. Een flinke teug frisse lucht, het liefst in de buitenlucht is zowel in de zomer als in de winter aan te bevelen. Dit koelt de longen af. Vervolgens koelt u uzelf met koud water. Dat kan met een slang, een koude douche of met een koud (dompel)bad. Enkele tellen zijn genoeg, om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Zo’n koude fase is wellicht even schrikken, maar uw huid gaat er heerlijk van tintelen en uw bloedsomloop wordt gestimuleerd. Na het afkoelen neemt u opnieuw een warm voetenbad. Daardoor wordt uw lichaam weer op aangename temperatuur gebracht en wordt de doorstroming van het bloed bevorderd.

Rusten
Tijd voor rust. Uw lichaam heeft een gezonde inspanning geleverd en verdient een rustpauze. Neem een kwartier de tijd om te rusten. Ga ontspannen liggen en houdt uw lichaam warm met een badjas. Tijdens het rusten kunt u genieten van een (alcoholvrij) drankje. Uw lichaam heeft door het transpireren nogal wat vocht verloren en dat moet aangevuld worden. Na de rustpauze volgt (desgewenst) een tweede saunagang. U volgt alle bovenstaande handelingen opnieuw. Alleen de voorbereidende warme douche kunt u achterwege laten. Uw huid is tenslotte brandschoon. Ervaren saunaliefhebbers doen zelfs drie saunarondes. Hoeveel rondes u ook doet, belangrijk is dat u altijd eindigt met afkoelen, gevolgd door rust.

Verzorging
Na een saunabeurt is het extra verwennen van de huid geen overbodige luxe. Scrubben, voeden, vocht inbrengen… er zijn tal van verzorgingsproducten, specifiek voor de verzorging van de huid voor en na de saunabeurt. Met speciale saunaborstels worden de dode huidcellen verwijderd en kunnen de verzorgingsproducten daarna optimaal hun werk doen. Een tintelend schone en zachte huid is uw beloning.
Tip! Wanneer het ’s zomers erg warm is, kunt u de saunacyclus omdraaien: eerst afkoelen en daarna opwarmen.